Wat zijn gedecentraliseerde applicaties (DApps)?

Gepubliceerd op 3 nov 2022Geüpdatet op 31 aug 20243 min. leestijd19

Wat is de definitie van gedecentraliseerde applicaties (DApps)?

DApps staan voor gedecentraliseerde applicaties. Blockchain-gebaseerde DApps draaien over het algemeen op een gedecentraliseerd grootboek, zoals Ethereum. De meeste DApps delen een aantal eigenschappen met traditionele applicaties die gewoonlijk op centrale cloudservers draaien. DApps bieden gebruikers een aantal unieke voordelen omdat ze gebaseerd zijn op blockchainnetwerken, omdat records op DApps fraudebestendig en onveranderlijk, transparant en zeer interoperabel zijn.

CT-Web-Dapps-2

Welke andere details moeten we weten over gedecentraliseerde applicaties (DApps)?

Wat moeten we met deze nerdy term 'gedecentraliseerd'? Hier zijn wat snelle feiten over DApps:

• Sommige scripts met code die een DApp aandrijven worden uitgevoerd op een blockchainnetwerk zoals Ethereum en zijn open-source.

• In tegenstelling tot gebruikersgegevens van traditionele AWS-gebaseerde applicaties, worden gegevens van DApp-gebruikers bewaard in een openbaar, gedecentraliseerd grootboek en zijn ze onveranderlijk.

• Gebruikers kunnen werken met de gedistribueerde codes van DApps om hun gegevens te creëren of te wijzigen, en de wijzigingen moeten worden bevestigd door de deelnemende nodes in de corresponderende blockchainnetwerken.

• Als gegevens daar eenmaal bevestigd zijn, mits het netwerk geen ernstige inherente fouten heeft, zal niemand de bewijzen op het netwerk kunnen vervalsen.

Aan de andere kant, omdat DApps afhankelijk zijn van een enorm aantal nodes in het netwerk om gegevens op de blockchain te verwerken en te bevestigen, kunnen DApps in het nadeel zijn als het gaat om krachtige functies, en kunnen ze traag zijn als het dataverkeer sterk toeneemt. Traditionele applicaties, die op gecentraliseerde servers draaien, kunnen beter presteren dan hun gedecentraliseerde tegenhangers.

Idealiter kan een DApp de gegevens van gebruikers op een versleutelde manier verwerken, waardoor het mogelijk wordt om gegevens veilig op te slaan op een plek die gebruikers vertrouwen. Gebruikers hebben dus volledige controle over hun gegevens en privacy en kunnen hun gegevens doorgeven aan partijen die ze vertrouwen. Dit is een droom die uitkomt als gebruikers migreren van Web2 naar Web3. Blockchain-experts geloven dat DApps krachtige instrumenten zijn voor functies in Web3, omdat ze de filosofie van datadecentralisatie delen.

De meeste gebruikers zouden geïnteresseerd zijn in DApp-tokens; bewijs van beloningen uitgegeven door ontwikkelaars. Gebruikers worden beloond met tokens op basis van hun deelname aan de DApp. Uniswap is bijvoorbeeld een gedecentraliseerde beurs die zijn eigen token, UNI, heeft uitgegeven.

Samengevat zijn DApp-ontwikkelaars er trots op dat ze de gegevens van gebruikers zeer veilig en onveranderlijk maken. Gebruikers kunnen dividenden verdienen als DApps blijven groeien. DApps kunnen echter ondermaats presteren in vergelijking met applicaties die worden uitgerold op gecentraliseerde clouds.

De Ontdekpagina van OKX is een DApp-hub, waar gebruikers inzichten kunnen krijgen uit een reeks indicatoren van DApps, zoals hun aantal actieve gebruikers, populariteit en handelsvolume. We blijven onze functies uitbreiden om gebruikers de beste ervaring te bieden.

CT-Web-Dapps-1

DApps-pagina op OKX-platform voor de gebruiker om te verkennen